Dieta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego całego organizmu. To, co jemy na codzień ma wpływ wpływa na cały organizm, dlatego i odbija się na zdrowiu zębów. Co zatem powinniśmy jeść, aby żeby były zdrowe i silne, a także odporne na próchnicę?
Wiele osób zmaga się z nawracającymi problemami w obrębie jamy ustnej, mimo starannego szczotkowania, nitkowania zębów oraz płukania jamy ustnej płynem. Nierzadko jest to spowodowane niewłaściwą dietą, której konsekwencją jest działanie kwasów na szkliwo zębów, ale również niedobór mikroelementów, które są budulcem zęba.
Jakich produktów unikać, aby stan zębów uległ poprawie?
SŁODYCZE
Zdecydowanym produktem spożywczym, który należy ograniczyć, a nawet odstawić jest cukier. Cukier w każdej postaci tj. Biały, brązowy, czekolada, ciasteczka, ale rówież owoce. Cukier niszczy szkliwo, co doprowadza w efekcie do ubytków w zębach.
Co więcej, w jedzeniu słodyczy ważny jest czas w którym przebywają w ustach. Zdecydowanie odradzamy zatem lizaki, cukierki, a przede wszystkim słodycze, które oblepiają zęby takie jak krówki. Powoduje to, namnażanie nie bakterii, które w efekcie końcowym mają zły wpływ na zęby, powodując próchnicę. Po spożyciu tego typu cukrów, polecamy dokładnie wyszczotkować zęby.
SŁODZONE NAPOJE
Dokładnie takie samo działanie mają kolorowe, słodzone napoje, które zmieniając pH w ustach powodują namnażanie się bakterii, niszcząc tym samym szkliwo.
SŁONE PRZEKĄSKI
Słone przekąski takie jak chipsy czy orzeszki, zawierające dużą ilość soli, powodują wypłukiwanie się wapnia. Wapń z kolei wpływa na prawidłowe funkcjonowanie kości i zębów. Orzechy z kolei mogą dodatkowo podrażniać dziąsła i zalegać w przestrzeniach międzyzębowych.
UŻYWKI
Bez wątpienia używki takie jak alkohol, kawa i herbata również nie mają korzystnego wpływu na zdrowie zębów. Wymienione używki wypłukują z organizmu potrzebne mikroelementy, zmieniają pH w ustach, a tym samym powodując namnażanie bakterii, a w efekcie do zmian i ubytków. Wiele z używek mają również właściwości barwiące.
SOKI OWOCOWE I OWOCE
Nie ma wątpliwości, że zarówno owoce jak i soki owocowe posiadają dużo cukru niszczącego szkliwo. Oczywiście, naturalne soki i owoce są jak najbardziej potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak polecamy spożywanie ich w jednym czasie, całą porcję i nie rozkładać spożywania szczególnie cytrusów na cały dzień. Wówczas mamy pewność, że szkliwo zębów nie będzie rozmiękczone przez wiele godzin w trakcie dnia . Po zjedzeniu owoców polecamy przepłukać usta woda i poczekać z szczotkowaniem zębów do ok godziny, aby szkliwo nie utwardziło
Jakie produkty wpływają na dobrostan zębów?
Oczywistym jest, że zdrowa dieta dla każdego człowieka to dieta odpowiednio zbilansowana i urozmaicona. Każdy z nas potrzebuje konkretnych składników odżywczych, które zapewniają zdrowie całego organizmu.
Jakie produkty wpływają zatem na dobrostan zębów? Dla zębów najważniejsze jest kila składników. Aby były zdrowe i silne warto urozmaicać dietę o produkty bogate w wapń, magnez i witaminę D . Dodatkową dobroczynną substancją spowalniającą rozwój próchnicy jest molibden.
Znajdziemy go w takich produktach jak fasola, groch, soja, warzywa zielonolistne, a także wyroby z mąki pełnoziarnistej. Warto również spożywać jaja, wołowinę oraz podroby zwierzęce
Kolejnymi produktami pozwalającymi na utrzymanie prawidłowego stanu zębów są twarde warzywa, takie jak marchewki, seler, kalarepa. Warzywa te, ze względu na swoją strukturę oraz dużą ilość błonnika powodują wzmożoną produkcję śliny.
Witamina E – warto ją dostarczać organizmowi ponieważ korzystnie wpływa na dobrostan dziąseł. Produkty , które zapewnią jego dostarczenie to oleje roślinne oraz żółtka jajek. Dobrym źródłem tej witaminy są także pełnoziarniste produkty zbożowe (makarony, pieczywo), kasze, oliwki.
Mleczne przetwory – zawierają wapń – minerał budulcowy kości. Niedobór wapnia pozwala na rozwój próchnicy i zwiększa podatność zębów na ubytki i złamania.
Witamina D, która reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, zwiększa wchłanianie wapnia, który to jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania kości. Witamina D odpowiada za prawidłową mineralizację szkliwa zębów. Warto więc spożywać tłuste ryby jak makrela czy łosoś. Źródłem witaminy D są również jajka.
Umów się na konsultacje stomatologiczne – Stomatologia Tejman, Sosnowiec ul. Orląt Lwowskich 95